En kostbar felle for deg og din bedrift

Vær OBS når noen ber deg å få utbetalt et stort pengebeløp fra bedriftskonto. Feilfristavemåte på norsk og en e-post adresse til en eksisterende ansatt i bedriften er en ny måte for svindlerne å lure deg på.
Flere bedrifter i Rogaland ble rammet av svindlerne som utgir seg for å være daglig ledere eller andre beslutningstakere i bedriften og ber økonomiansvarlige om rask utbetaling av et stort pengebeløp til et eller annet bankkonto.

For noen dager siden har Jærbladet offentliggjort at de ble rammet av en slik svindelforsøk, da en regnskapsfører har mottatt en e-post fra daglig leder der den sist nevnte har bed han å utbetale 200.000kr til en bankkonto i London. En SMS til daglig leder reddet Jærbladet og alt endte godt.

Likevel er det svært liten antall av slike svindelforsøk som ender like godt som den. Denne typen av svindel er kjent i IT-verden som – «Social engineering» og er rettet mot bedriftens ansatte.

Hvordan kan man unngå å bli en offer av social engineering?


Ingen IT-sikkerhetsverktøy kan hindre din bedrift å være et mål for svindlerne. Den beste sikkerheten i dette tilfelle er god opplæring av de ansatte og strenge rutiner når det gjelder økonomiske transaksjoner.
 
  • Sjekk hvem som kan utføre utbetalinger i din bedrift og sett opp beløpsgrenser som trenger godkjenning av flere enn èn.
  • Ring eller send SMS til personen som har bedt deg om å overføre et stort pengebeløp for å verifisere at alt stemmer.
  • Ikke bli påvirket av ord som «haster» og lignende. Det er svindlernes mål å la deg gjøre først og tenke etterpå.
  • Slett alle mailer der avsenderen forespør sensitiv informasjon.

Vær alltid OBS på alle mailer du mottar og husk at din bedrift blir alltid et mål for svindlerne.


Mer om Jærbladet sin svindel kan du lese her: http://jbl.no/nyheter/direktorsvindel-brer-om-seg/19.40188 
 
 
ceoscam