En ny og mørk juletradisjon

En ny juletradisjon er dessverre etablert. Kriminelle aktører benytter de travle juletidene til å sende ut siste versjon av løsepengevirus til intetanende og stressede brukere. En enkel e-post og to klikk fra en uheldig ansatt er alt som skal til. To timer senere er alt av IT-systemer slått ut. Samtlige ansatte kan bare sendes hjem, og det er uavklart hva som faktisk kan reddes av kritiske data. Tør du ta regnestykket på hva et slikt scenario koster for din bedrift, og er risikoen vurdert?
Hvordan beskytte seg?
 
Skadevare som krypterer tilgjengelige filer har eksplodert i utbredelse. Tradisjonelle antivirusprogram henger håpløst etter, og er langt nede på rangstigen når det kommer til virkemidler som faktisk fungerer som beskyttelse. Kombiner dette med pressede norske bedrifter i sparemodus, så opplever de kriminelle gode tider.
 
I en anbefalt oppsummering fra det australske forsvaret beskrives de topp 35 strategiene for å beskytte seg selv, i rangert rekkefølge:  https://www.shearwater.com.au/dsd-top-35-mitigation-strategies/ - Kort oversatt om de fire suverent viktigste:
 
1 – Forhåndsgodkjenning av program (såkalt whitelisting) - Alle programmer som forsøker å kjøre må være forhåndsgodkjente. Ikke godkjent -> Klarer ikke starte. Dette er den definitive strategien om en ønsker å ta sikkerhet på alvor
 
2 – Oppdatering av programmer – Alle programmer oppdaterte i så stor grad som mulig
 
3 – Oppdatering av operativsystem – Alle operativsystem jevnlig oppdaterte med Windows updates
 
4 – Begrens rettigheter – Begrens brukernes rettigheter basert på reelle behov
 
Tradisjonell antivirus plasseres på en lite flatterende 22. plass.
 

Standard beskyttelse i Dataplans skyløsning
 

For de av våre kunder som har skyløsning (Citrix / ASP) via Dataplan IT Partner, så er samtlige av de fire nøkkelanbefalingene allerede implementert for alle våre sky-brukere – som en standard og inkludert del av tjenesten.
 
Kombiner denne sikkerhetsmessige robuste grunnmuren med ISO-sertifisering, solid backup, målt nettverksoppetid på 99.99972%, dieselaggregat (testes månedlig) og en supportavdeling med garantert hurtig svartid – så har du et meget godt grunnlag for stabil og pålitelig IT-drift. Andre tidsriktige fordeler:
  • Glemt igjen PC-en på jobb? Koble til skrivbordet fra hvilken som helst PC hjemme eller på hytta 
  • Trenger tilgang akkurat den ene rapporten på fellesområdet – men sitter fast i transport kun med mobiltelefon? Koble deg direkte til filstrukturen på felles-/hjemmeområdet via en enkel app, og rediger direkte på telefonen uten å gå via skrivebordet 
  • Nesten alle applikasjoner i skyen, og mange brukere som må/ønsker å jobbe lokalt? Kjør hybrid! Gi lokale brukere nødvendig sikkerhet og direkte tilgang til eksisterende felles filstruktur på servere, og unngå felles filer spredd ut over både Dropbox, Office 365 og liknende. Gi brukere med behov for serverinstallerte programmer tradisjonelt fullverdig skrivebord i skyløsningen, eller publiser disse programmene lokalt via serverløsningen. Mulighetene er mange  
For bedrifter utenom Dataplans skyløsning
 

Usikker på hvor godt din bedrift er beskyttet? Kontakt oss, og gjerne gjennom din hovedkontakt. Vi vet hva som fungerer, og kan tilby riktige løsninger tilpasset alle budsjett.
 
d564145c53cf000ef0c8578888740d49