OBS! Vær varsom med autofyllfunksjon

For ID-tyver og andre aktører er dette et praktisk verktøy for å samle inn personlig informasjon om deg.
Som bruker av Google Chrome, Safari eller Opera sin nettleser er du antakeligvis kjent med autofyll-funksjonalitet i diverse webbaserte skjema.

I stedet for å måtte fylle ut din personlige informasjon i flere felt, bruker nettleseren en lagret brukerprofil som basert på hva du skriver i første felt automatisk fyller inn de neste. Flott for å spare tid, men med en slik automatikk følger også risiko.

Webutvikler Viljami Kuosmanen gjennomførte nylig en test av autofyll-funksjonalitet, der han utarbeidet et webbasert skjema med flere skjulte felt. Det vil si at den som fylte ut skjemaet kunne bare se at navn og e-postadresse ble oppgitt, mens skjemaets skjulte felt var telefonnummer, etternavn og hjemmeadresse.

Resultatene beskrives som overraskende.


Selv om man ikke ser alle feltene i et skjema, så kan de enkelt fylles de ut automatisk av autofyll-funksjonen. For ID-tyver og andre aktører er dette et praktisk verktøy for å samle inn personlig informasjon om deg som du ellers ikke ville oppgitt på et vilkårlig nettsted.

Om du er opptatt av å sikre deg mot denne type misbruk, anbefales det at du foreløpig deaktiverer autofyll-funksjonen i nettleserens innstillinger.
 
settings-safari-autofill-iphone-screenshot