Tips for å unngå virus: - Vær oppmerksom på vedlegg i e-post

Den siste tiden er det oppdaget tilfeller av virus lokalt i Sandnes og Stavanger. Nå ber IT-eksperter alle om å være forsiktige.
Det ondsinnede viruset «ransom-ware», som for eksempel kan være CryptoLocker, har de siste årene blitt omtalt flere ganger i en rekke medier. Blant annet har Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) kommet med mye informasjon rundt dette som har blitt gjentatt i de største avisene i Norge.

Denne type virus har tidligere blitt omtalt som et utenlandsk fenomen, men den siste tiden har viruset også blitt oppdaget lokalt i Sandnes og Stavanger.

​- «Ransom-ware» er et virus som krypterer personlige filer, som for eksempel, dokumenter, regneark og bilder lokalt på datamaskinen. Dette gjør at det ikke er mulig å åpne eller jobbe med disse filene så lenge de er kryptert, sier Seniorkonsulent Anders Dramstad i Dataplan IT Partner.

Flere lokale kunder, og flere som ikke er Dataplan IT Partner sine kunder, har i det siste mottatt en type e-post som sprer dette viruset. Nå oppfordres alle til å være ekstra forsiktige ved åpning av e-post der det er vedlagt *.zip-filer.  

 

slik unngår du virus


Det er mye som kan bli gjort både for å forebygge og å unngå å bli infisert av «ransom-ware»-viruset. Det viktigste er å være bevisst på det, og å melde ifra dersom det oppdages noe mistenkelig.
 
  • Sjekk alltid vedlegg i en e-post. Vær forsiktig dersom det er en *.zip-fil
  • Dersom du er usikker på vedlegget kan du spørre din IT-hjelp
  • Vær forsiktig med å klikke på lenker i en e-post
  • Skriv adresser/lenker direkte i nettleseren (for eksempel www.posten.no)
  • Ta regelmessige sikkerhetskopier av viktige filer​
  • Ha antivirus programvare installert, og hold programvaren oppdatert
  • Hold operativsystem og programvare oppdatert
  • Ikke gi administratorrettigheter til flere enn det er nødvendig
  • Gi informasjon om dette internt i bedriften
  
- I forbindelse med «ransom-ware» ber vi deg være ekstra forsiktig dersom du mottar en e-post med et en *.zip-fil om vedlegg. Avsender av slike e-poster kan variere, men både avsender og mottaker kan være e-post adresser dere kan ha kjennskap til. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon, forteller Dramstad.


HENSIKTEN er betaling


Dersom «ransom-ware» skulle bli infisert på en datamaskin som er koblet sammen til et nettverk vil dette spre seg og etter hvert berøre flere filer på samme nettverk.

Hensikten med viruset er at brukere som får datamaskinen infisert skal betale løsepenger for å få åpnet filene igjen. Summen som må betales for å låse opp filer som er infisert eller låst varierer, men akkurat nå ligger den på cirka 15.000 kroner.

- Vi oppfordrer brukere til å ikke betale disse løsepengene fordi dette vil bare føre til enda mer kriminalitet, sier Dramstad, som legger til at det beste å gjøre er å ha sikkerhetskopi av filene og å ta kontakt med IT-leverandøren så raskt som mulig ved mistanke om virus.

Ved spørsmål kan du kontakte Dataplan IT Partner på telefon 51 96 31 00 eller support@dataplan.no

 
2202541 net jpegb243b991aef6934613ac00bf1c030818
Den siste tiden er det oppdaget tilfeller av virus lokalt i Sandnes og Stavanger. Nå ber IT-eksperter alle om å være forsiktige.