WiFi-kartlegging

Et skikkelig fungerende trådløst nett på arbeidsplassen har blitt til en nødvendighet. Både kontorbygninger, barnehager, skoler, hoteller og byggeplasser er eksempler på lokasjoner der gode trådløse løsninger bidrar til høy produktivitet, fornøyde brukere og tilfredse kunder
I forkant av at trådløse aksesspunkter skal installeres, tilbyr Dataplan IT Partner en grundig WiFi-kartlegging til alle bedrifter og organisasjoner. Som eksempel på hvorfor vi anbefaler en slik kartlegging i forkant av installasjon, har vi blitt med Torfinn, en av våre senior IT konsulenter, på besøk til en barnehage som melder om problemer med sitt trådløse nettverk. 

Kan du beskrive kort hva er det du gjør når du kartlegger WiFi ute hos kunder?
Kartlegging av WiFi er vanligvis delt i to kategorier: design av nytt eller feilsøking på eksisterende. Prosessen for begge er nokså lik.

Ved design av WiFi er det vanligvis for kunde som ikke har hatt wifi tidligere, eller nybygg hvor de ønsker å ha trådløs dekning. Her bruker vi tegninger av bygget for å plotte inn hvor aksesspunkter skal plasseres for å gi best mulig dekning, hvilke kanaler de skal kjøre nettverket sitt på for å få så lite som mulig forstyrrelser, og hvor mange aksesspunkter som er nødvendig for å gi nettverket ytelsene som kunden ønsker.
bil 1
bilde ingangVed feilretting av WiFi er målet å utbedre det eksisterende nettverket kunden har. Da er også tegninger av bygget en stor fordel og ha. Vi tar en grundig gjennomgang av nåværende utstyr og enheter, signalstyrke og forstyrrelser de har på nettverket.

Er det alltid slik at kunden må kjøpe nye WiFi-punkter for å få bedre dekning?
Ofte kan nettverk bli bedre ved å flytte aksesspunktene også, men da må vi ha tegningene av bygget for å få det gjort på en så effektiv måte som mulig.

Trenger du spesiell utstyr for WiFi-kartlegging?
Vi har en egen spesiell programvare vi benytter både til feilsøking og design av trådløse nettverk. I programmet vi benytter kan vi merke materialtypen til alle vegger, gulv og vindu og hvor mye dekning de dreper fra de trådløse senderne, noe som gjør det kjapt (for oss) og billig (for kunden) og komme opp med ett presist estimat på hvor mange sendere som er nødvendig og estimert pris på leveransen.

Kan man si hvor WiFi-punktene bør settes opp uten kartlegging?
Varierer veldig stort på typen bygg og interiør. Er det lettvegger stjeler disse mindre signalstyrke en om du har betong i veggene. Vanligvis er det smart å unngå å plassere akesspunkter i ganger siden det gir en del «falsk» dekning (veldig bra dekning som strekker seg langt gjennom gangen, men ikke tilfredsstillende på rommene langs gangen.).  

           
img 0093 redigert 2Finnes det WiFi-punktene som kan settes utvendig?
Ja. Omtrent alle produsenter har egne aksesspunkt laget for å tåle vær og vind, men disse er ofte dyrere en «vanlige» innendørs sendere.

Hva kan forstyrre WiFi-signaler?
Den største kilden til forstyrrelser på ett trådløst nettverk er vanligvis ditt eget trådløse nettverk. Om du kun har ett aksesspunkt er ikke dette noe problem, men har du flere som ikke er satt opp riktig vil de vanligvis forstyrre for hverandre og føre til at nettverket er tregere enn det kunne ha vært. Mikrobølgeovner forstyrrer en del på 2,4 GHz frekvensen som blir mye brukt for wifi. Alt trådløst utstyr brukt til å sende data kan forstyrre (AppleTV, Chromecast, trådløse mini videokamera, Bluetooth, skrivere med innebygget wifi o.l).

Veldig mange velger å ha WiFi hjemme. Har du noen råd/anbefalinger på hvor er det best å sette opp et WiFi-punkt hjemme?
Plassering av punkter i hjemmet vil variere mye. Om du har en liten leilighet, prøv å plasser punktet så sentralt som mulig i leiligheten. Har du ett hus med 3. etasjer vil det nok være smart å ha ett punkt i hver etasje om du ønsker dekning i hele huset. Dette er dog veldig vanskelig å svare på siden byggematerialer varierer og har store påvirkninger på dekning og ytelse av wifi.
 

Er du og dine kollegaer misfornøyd med deres trådløse nettverk?
La oss komme og utføre en kostnadsfri wifikartlegging ved å fylle ut skjema her: http://www.dataplanit.no/kontakt/wifikartlegg

Har du andre spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt med oss: Send mail til wifispesialisten@dataplan.as, merk e-post med bedriftsnavn og beskriv kort hvordan kan vi hjelpe deg :)  


Les mer om WiFi og Trådløst Nett på våre her http://www.dataplanit.no/våre-tjenester/wifi-og-trådløst-nett